8 september 2016

SteekspelenEn zo viel het toch nog mee. Een dikke twee maanden na het Brexit referendum en het Verenigd Koninkrijk, dat onverenigd uit elkaar had moeten vallen, is niet alleen heel gebleven, maar springlevend. De Schotten maken geen haast zich af te scheuren, de bankiers zitten nog in de City en een sprinkhanenplaag bleef uit. ‘Dear start-ups’, stond er eerder deze zomer op reclameborden in Londen. ‘Keep calm and move to Berlin’. Kalm blijven deden ze, maar in plaats van naar Duitsland te verhuizen doen de Britten wat ze bij dreigend onheil altijd doen: keep calm and carry on shopping. Consumentenuitgaven stegen in de maand na Brexit met 1.4%. Beter nog: meer Europeanen startten in die eerste bange weken na Brexit nieuwe bedrijven op in Engeland, dan daarvoor. Stop dat in je Europese, economische groei verstikkende, regelzuchtige zak, Berlijn. 

’Ik heb gehuild toen de uitslag van het referendum bekend werd, maar nu denk ik dat het misschien wel goed komt’, zegt een vriendin. De rest van het land lijkt dat sentiment te delen. Degenen die nog steeds treuren om het verlies van Europees lidmaatschap doen dat in stilte. Hun waarschuwingen over Brexit als een armageddon moesten de natie de stuipen op het lijf jagen, maar toen het er op aan kwam bleek niemand in het schrikbeeld te geloven. Het was eenzelfde soort beleving als bij het zien van Silence of the Lambs. Eng, maar ongeloofwaardig.

Tegen de tijd dat een zomer van verregende barbecues plaatsmaakte voor een hittegolf, was het zelfvertrouwen terug. Op de Olympische Spelen triomfeerden de Britten alsof ruling the waves nooit uit de mode geweest was. Team GB kwam thuis uit Rio met armenvol medailles. En als Groot Brittannie, met een bevolking die eentwintigste is van China, boven dat land eindigt op de Olympische medaillespiegel, dan is alles mogelijk. En over de Spelen gesproken, ik lees net dat de National Heritage organisatie een verzoek heeft ingediend om van steekspelen een Olympische sport te maken. Het is namelijk ‘fascinerend om te zien’, zegt een woordvoerster. 


Het VK voelt zich niet langer beschaamd of geisoleerd. Elders in Europa worden vrouwen in boerkini’s van stranden gejaagd en hebben zelfs bijen het zwaar te verduren. Maar niet op de Britse eilanden. Brexit gaat de Britten ‘ons land teruggeven’. Een land waar het best bekeken tv-programma Great British Bake Off heet en waar een sport waarbij ridders elkaar met lanzen uit het zadel wippen, de populariteit van Wimbledon moet gaan evenaren. Er is niets om van wakker te liggen.