25 mei 2010

Queen's speechIk droomde erover. Dat de regering van Cameron en Clegg (Cameregg) haar plannen de Britse politiek te moderniseren, ging uitvoeren. Te beginnen met het afschaffen van 'de glitz en glamour' van de Britse prinsjesdag.

De Queen's Speech is het hoogtepunt van het parlementair seizoen. Het duurt niet lang, maar er komt gigantisch veel bij kijken. De avond ervoor moet de kelder van het parlement worden nagekeken op fanaten met lucifers. Dit omdat een aantal fundamentalisten probeerden het bij een vorige prinsjesdag op te blazen. In 1605.

Voor de majesteit begint het feest als ze om 11.00 in avondkledij de koets neemt naar het parlement. Haar kroon en scepters zijn in aparte koetsen net iets eerder vertrokken. In het hogerhuis, waar de adel zetelt, wordt ze opgewacht door oude mannen met titels die haar naar de kleedkamer begeleiden. Voor het geval Elizabeth, die het vandaag voor de 56ste keer deed, vergeten is dat ze daar haar kroon opzet. Als die eenmaal zit begint de optocht naar de troon. De mannen die haar op dit onderdeel begeleiden hebben de beste titels. Blue Mantle Pursuivant. Arundel Herald Extraordinary. Alsof je een menukaart (nagerechten) openslaat. Wat ze doen, of deden, weet niemand.

Zodra ze om 11.30 op de troon zit wordt een andere titel, Black Rod, met witte, kanten bloes, zwarte kousen en schoenen met gespen naar het lagerhuis gestuurd. Daar krijgt hij de deur in zijn gezicht gesmeten, omdat de volksvertegenwoordigers niks van koninklijke afgezanten willen weten. Pas als hij een paar keer met een stok op de deur getimmerd heeft en de fraktieleden beleefd verzocht heeft zich naar 'the other house' te begeven omdat de majesteit wat te melden heeft, volgen alle 650 hem, twee aan twee in een rij als dieren de ark in.

Het heet de Queen's Speech, maar het enige wat ze doet is hem voorlezen. De regering heeft hem geschreven. Hare Majesteit verwoordt hem enkel. Een soort karaoke zonder muziek.

In het bomvolle hogerhuis schitteren de lords en ladies in rode met hermelijn afgezette mantels en met juwelen die met vrachtwagens uit Tiffany's zijn aangesleept. Voor de lagerhuisleden zijn er enkel staanplaatsen.

Vroeger was het spannendste onderdeel van de procedure het moment waarop de Lord Chamberlain met toespraak en al achteruitlopend, de treden van het podium afliep. Daar was middagen op geoefend. Sinds kort mag hij de majesteit zijn rug laten zien als hij wegloopt. En er zijn meer wijzigingen. De processie is ingekort. De Silver Stick in Waiting is uit het script geschreven. En eigenlijk heeft de opening van de parlementaire zitting zich al aardig aangepast aan de vorige eeuw. Waar heeft Nick Clegg het over?