19 februari 2010

Paspoortcontrole

De elf die naar Dubai reisden om een kopstuk van Hamas te vermoorden, lieten meer achter dan een geelectrocuteerd lijk in een dure hotelkamer. Ze zetten de veiligheid van tig Europese vliegvelden en die van Dubai te kijk. Want niet alleen waren de paspoorten waarop de elf reisden vals, ze waren ook nog eens slecht vervalst. Vraag maar aan de Ierse regering. Volgens Dublin klopten de nummers in de Ierse paspoorten niet. Er waren er te weinig van. En de volgorde van de letters was evenmin correct.

Israeli's mogen op hun eigen paspoort Dubai niet in. De elf die, als ze inderdaad tot de Israelische geheime dienst behoorden, naar de Arabische Emiraten vlogen, deden dat op Europese paspoorten. Paspoorten die ze op vliegvelden van Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en andere Europese landen gebruikten. En op al die vliegvelden, van Wenen tot Dubai, was er geen persoon en geen machine die ontdekte dat de paspoorten vals waren.

Vraagje: als er maar een man voor nodig is die met het in brand steken van zijn onderbroek de internationale bagagevoorschriften kan wijzigen, wat is dan het effect van elf mensen die met hun vervalste paspoorten ongestoord door de douanes kunnen?

De mascara die niet meer mee mag in de handbagage, de flesjes water die we moeten achterlaten en nu de bodyscanners, terwijl we nog niet eens de paspoortcontrole onder de knie hebben.