25 oktober 2009

Naastenliefde

Vrouwen en georganiseerde godsdienst. Een onwerkbare combinatie. Als ze in naam van de godsdienst al niet worden gestenigd dan worden ze niet voor vol aangezien. Mogen we een gedempt hoera horen voor de Engelse staatskerk? Bij deze verlichte branch van het christendom mogen vrouwen tenminste voor spek en bonen meedoen. Werden ze vroeger op de brandstapel gegooid, sinds kort kunnen ze tot priester worden gewijd. Dat ging natuurlijk niet vanzelf. Veel mannelijke priesters hadden grote bezwaren. En nog. Ze dreigen, zeuren, treiteren als tweejarigen die niet bij het vak met de Chocoprinsen kunnen. Het kost Anglikaanse bisschoppen de grootste moeite de kerk bij elkaar te houden.

En wie komt nu temidden van deze superdelicate situatie een bom onder de Britse kazuifels gooien? Paus Benedictus verkondigde vorige week doodleuk dat Anglikanen die niet meer tegen vrouwelijke priesters konden, welkom zijn in zijn kerk. Hij moedigde duizend conservatieve Anglikanen aan om over te lopen. En daarmee de Engelse staatskerk van binnen uit te hollen. Het vaticaan heeft, zoals de Guardian schreef, zijn katholieke tanks op het Anglikaanse gazon geparkeerd.

God's vertegenwoordiger in Rome is er zo op gebeten de Anglikaanse oppositie om te brengen dat zelfs gehuwde priesters welkom zijn. Als ze maar afstand doen van de notie van gelijkheid, vrije wil, individuele rechten en accepteren dat condooms de verspreiding van aids niet kunnen tegenhouden, dat Maria maagd was toen ze beviel en dat vrouwen nooit en te nimmer een mis kunnen opdragen.

Nou verkeren de Anglikaanse kerk en de katholieke al eeuwen in staat van oorlog, soms letterlijk. Maar volgens Canterbury was er al lang sprake van ontdooiing en zelfs van toenadering. Ha! Dat je echt denkt dat als Rome spreekt van het samenbrengen van alle christenen (inclusief ontkenners van de Holocaust) dat ze dan de Engelse staatskerk met rust laat. Dat je ervan uitgaat dat katholieke naastenliefde tot gene zijde van Het Kanaal strekt. Dat je er zo naast kan zitten.