19 september 2009

Twiggy's nachtcremeTwiggy is vandaag 60. En omdat ze een nationaal instituut is zullen we dat weten ook. Een 'retrospective' in de National Portrait Gallery en volop aandacht in de nationale media.

Ik heb haar nooit gesproken. Een keer diende ik een verzoek in voor een interview voor een of ander maandblad, maar ze had geen zin in 'a well read and respected Dutch magazine'. Toen ik mijn man nog niet zo lang geleden op een feest - iets te lang - met een drukke, goedlachse blonde zag praten, had ik waarschijnlijk mijn slag moeten slaan. Maar het enige wat ik echt van haar wilde weten was wat voor vochtinbrengende creme ze gebruikte.

Ik had ooit hetzelfde met Bianca Jagger. Ook een vrouw van een zekere leeftijd met een perfecte huid en jukbeenderen waar je kaas mee kan snijden. Jagger had gesproken op een of andere manifestatie in Londen. Iets met kinderarbeid in ontwikkelingslanden. Of een anti-oorlogdemonstratie. Ik vroeg netjes hoe ze dacht de VN te beinvloeden en wat voor indruk haar campagne op de wereldpolitiek had, maar mijn grootste belangstelling lag toch bij die nachtcreme. En ligt daar nog steeds.