2 oktober 2013

Geen WK in Doha


Wie kan de WK in Qatar nog verdedigen?  2022 is ver weg, maar ik heb al afgehaakt. The Guardian liet onderzoeken hoe de superrijke, blingerige golfstaat zich op dat feest voorbereidt. En het is veel, veel erger dan je denkt. Qatar heeft duizenden arbeiders ge├»mporteerd uit Nepal en India die de stadions moeten bouwen. Maar eenmaal in de golfstaat worden die immigranten moderne slaven. Ze verliezen hun paspoort, contract en rechten. Ze werken soms lange periodes voor niks. Horigen en lijfeigenen. Met aan die begrippen verwante leef- en werkomstandigheden. Kamers van 3 x 4 voor elf mannen. Geen douches maar een emmer water boven een open riool. Lange werkdagen bij temperaturen van 50 graden. Dat soort dingen.

Gemiddeld overlijdt er bijna iedere dag een immigrant, zegt het rapport. Doorgaans aan een hartaanval of een ongeluk op de werkplaats. En dat telt op. Het betekent, rekenden de onderzoekers uit, dat nog voor de aftrap 4000 gastarbeiders hun leven zullen hebben ingeruild voor onze brood en spelen. En wij vinden het wreed wat de Romeinen in hun stadions deden met de christenen. 

Vergis je niet. Het houden van horigen is niet illegaal in Qatar. En trouwens, wie heeft dat eigenlijk bedacht, een voetbaltoernament in Qatar? In juni en juli. Gemiddelde temperatuur 50 graden. O wacht, de hitte hoeft geen probleem te zijn. Iemand in Doha zou een voorstel hebben gedaan om de stadions van airco voorzien. 

Je kunt op je vingers nagaan wat er nu gaat gebeuren. Fifa zal proberen de kampioenschappen te verschuiven naar de winter. De omstandigheden van de immigranten zullen marginaal verbeterd worden. Er zullen gedragscodes komen voor de uitvoerders van de bouwprojecten. Maar het zal aan de essentie niks veranderen. In het grootste sportfestijn ter wereld zullen voetbalmiljonairs spelen in een land dat groot werd op uitbuiting en mishandeling. Er zit maar een ding op. Boycotten.