28 april 2011

protocol

Kunnen we het nog even over de gastenlijst hebben? Daar moest in gehakt worden, want met een recessie kun je niet meer dan 1900 mensen uitnodigen en dat aantal is, voor een troonopvolger van een troonopvolger, al behoorlijk krap.

Maar kon niemand een plaats vinden voor oud premiers Blair en Brown? Ik bedoel: Tony Blair overslaan. Die man redde praktisch eigenhandig de Windsordynastie toen na de dood van Diana de Britse majesteit weigerde Schotland te verlaten omdat ze daar nou eenmaal altijd is in september. Het had niet veel gescheeld of de onderdanen hadden de paleispoorten in Londen bestormd. Dat Buckingham Palace overeind bleef was omdat de toenmalige premier Blair Her Maj overhaalde zich in Londen te laten zien. Zaak gesust. En nu zijn hij en opvolger Gordon Brown overgeslagen bij de trouwerij aller trouwerijen. Andere Britse premiers zullen er wel zijn, want zij zijn Ridders in de Orde van de Kouseband. Brown en Blair niet. Het is typerend voor hoe Buckingham Palace werkt. Als het protoclair niet kan, gebeurt het niet. Ongeacht de gevolgen. Want hoe staat dit buiten de paleispoorten? Hebben de royals niks van hun PRmedewerkers opgestoken? Ik heb het mijn buren al horen zeggen: Blair en Brown zijn geweigerd omdat het Labourpremiers waren.

En voordat je rancuneus kunt zeggen: waarom moet Sarah Ferguson, de ex van prins Andrew buiten de paleispoorten blijven? Haar dochters zijn zoveelste in de lijn van de troonopvolging. En ze heeft een goeie verhouding met haar ex met wie ze nog steeds een landgoed deelt. Nou is Fergie waarschijnlijk wel de minst schandaalbestendige persoon die Elizabeth ooit schoonmoeder mocht noemen. De miljoenen schulden, de reclamespotjes voor de Amerikaanse t.v., de huilbui bij Oprah. Genant. Dom. Maar ze heeft tenminste nooit geprobeerd een miljoen dollar in haar ondergoed het land uit te smokkelen. Een oligarch uit Kazakhstan werd daar ooit op een Russisch vliegveld wel van beschuldigd. Hij is uitgenodigd. Plus de koning van Saoedie-Arabie. En het staatshoofd van Tonga met zijn 13 vrouwen, zijn luxe leven en zijn straatarme bevolking. De kroonprins van Bahrein heeft zijn uitnodiging vorige week teruggegeven. En die van de ambassadeur van Syrie is, in een staaltje van Britse machopolitiek, vandaag van hem afgenomen. Dus, zou ik zeggen, plaats genoeg op die bankjes van Westminster Abbey.