22 juni 2011

Einde van de moderne monarchie

Ah, het moderne gezicht van de Britse monarchie. Zij, prinses Kate, in een jurkje van Zara, kosten 60 euro (links). Hij, echtgenoot Wills, te druk met pilotenbaan om zijn 29ste verjaardag te vieren. En samen gelukkig op een boerderij in Wales waar ze zelf de pizza uit de oven halen en zich redden zonder een enkel stuks bediende. Het huwelijk en een paar extra titels zouden aan hun levensstijl a la Engelse middenklasse, niks veranderen. Totdat Buckingham Palace liet weten naar een huishoudster, butler en lakei te zoeken voor het nieuwe, Londense onderkomen van de twee.


Tot dat moment had het gewerkt. De koninklijke pr-machine had ons ervan overtuigd dat Kate en William van een ander slag royals waren. Minder hierarchisch, eigentijds en goedkoop in gebruik. In ieder geval lichtjaren verwijderd van Charles met zijn 150 personeelsleden, waaronder een lakei die de tandpasta voor hem uitknijpt. Of van Edward wiens butler achter de baas aan de wereld afreist met een strijkplank van 1 m 80 onder de arm. Nee, dan Kate. De hertogin van Cambridge had pas nog een winkelwagentje met w.c.papier door een supermarkt geduwd. Maar hoe lang nog?


Volgende week gaan ze naar Canada en de Verenigde Staten voor hun eerste, buitenlandse toernee. Behalve Kate's koffer met 45.000 euro aan kleren, gaat er zeven man personeel mee. OK, het is niks vergeleken met de karavaan waarmee Bono Californie binnen komt rijden. Of Charles en Camilla die op een vergelijkbare reis met niet minder dan zestien mensen toekonden, waaronder een kunstschilder die bij iedere stop zijn ezel uitklapte. Maar toch.


Dat Kate haar kapper meeneemt is te begrijpen. Haarstylisten zijn de nieuwe machthebbers, de celebs, de beste vrienden van de groten der aarde. Zij zijn een eerste noodzaak. Want wat heeft Kate aan een jurk van 3000 euro als haar rijke-meisjes-haar fout zit? Maar twee woordvoerders? En straks in Londen drie personeelsleden? Mensen die trouwens, als de geschiedenis ons iets geleerd heeft, van hele goede huizen moeten komen om de drang te weerstaan iedere avond hun herinneringen aan de laptop toe te vertrouwen in de hoop er later een bestseller uit te slepen?


Nee, Kate en William de Moderne Periode eindigde in juni 2011.