20 oktober 2009

De jurk van SamCam


Kun je als je licht aristocratisch bent, miljoenen op de bank hebt toch vrouw van het volk zijn? Zonder Diana Spencer te heten? Oh yes you can. Samantha Cameron, vrouw van David die volgend jaar premier hoopt te zijn, maakte de overgang zonder er een druppel blauw bloed voor te vergieten.

Om in Engeland aangemerkt te worden als een-van-ons heb je maar twee ingredienten nodig. Een jurk van Marks & Spencer van 72 euro en een leger fotografen. SamCam droeg het kledingstuk op het moment supreme van het Conservatieve partijcongres. Het was voldoende. Ze hoefde verder alleen de hand vast te houden van '100% ambitie' Dave. Dat de grijze schoenen (33 euro) van Zara kwamen en dat ze een enkeltatoeage heeft die duidt op een spannender verleden dan dat van de doorsnee, blauwgrijsgespoelde Torydame helpt. Maar de jurk gaf de doorslag.


In haar gewone leven draagt glamorous Samantha Cameron ontwerpjurken met bijbehorende handtassen. Als onderdeel van Team Cameron behoort ze echter de gang naar haar dichtstbijzijnde M&S op de tast te kunnen vinden. En die, blijkt nu, naar de bestuurskamer van de winkelketen. Want het kledingstuk waar Cameron haar oog op had laten vallen was al maanden uitverkocht. Toen de grijs-met-witte-stippenjurk in het voorjaar uitkwam werd er iedere vier minuten een van verkocht. Het was een van bestverkochte artikelen ooit in de honderdennogwatjarige geschiedenis van Marks&Sparks.

Maar hoe gaat dat als je die jurk perse wilt? Als je Cameron heet schakel je topman Sir Stuart Rose in en die verordonneert een zoektocht in alle 600 M&Swinkels naar het begeerde nummer. Uiteindelijk werd er een gevonden. In een maat 40, terwijl GlamSamCam 36 is. Een patronenmaakster werd erbij gehaald om het ding in te nemen en een vrouw van het volk was geboren.