2 oktober 2009

kleerkasten met sleutels

Maandag is het de beurt van de Conservatieven. De Tories zijn de hekkensluiters van het congresseizoen. Naar goed Brits gebruik worden die partijcongressen altijd in het najaar gehouden en doorgaans in een badplaats die begint met een B. De LibDems waren dit jaar in Brighton. Hoewel ze geen badplaats nodig hebben, volgens critici. De LibDems zouden klein genoeg zijn om hun jaarbijeenkomst in een telefooncel te houden. Labour was in Bournemouth. En de Tories gaan naar het stadse, geindustrialiseerde, strandloze Manchester.

Ik zal de congresserende Tories missen. En vooral larger than life, politiek niet correcte randfiguren als Nicholas Soames (foto). Soames is een kleinzoon van Winston Churchill en een goede vriend van prins Charles. Hij is het prototype van een ongerestaureerde Tory. De 'eenmans vleesberg' is een bon vivant zoals ze niet meer gemaakt worden. Soames' wortels zitten diep in het Engelse huntin'-fishin'-shootin' milieu . Een klasseloze samenleving is aan hem niet besteed. Hij sprak Labourparlementarier John Prescott, die ooit op cruises geoberd had, eens aan met: 'Giovanni, een gin & tonic graag en vraag mijn vriend hier ook even wat hij wil bestellen'.

Dat Soames lang Engelands meest seksistische parlementarier was, is iets wat je zo aanneemt. Of hij die reputatie nog steeds heeft weet ik niet. Ik weet wel dat om hem manieren bij te brengen vrouwelijke kamerleden 'klik, klik' riepen als hij in de buurt kwam. Dit naar aanleiding van een uitspraak van een ex vriendin van hem. Zij vergeleek vrijen met Soames eens met verpletterd worden door een omgevallen kleerkast 'waar de sleutel uitsteekt'.