19 april 2010

Nick Clegg in het Nederlands

En wat doet de nieuwe Churchill (Nick Clegg is volgens een peiling bijna even populair als The Great Man) op een zonnige zondagochtend in New Malden, net buiten Londen? Campagnevoeren natuurlijk. Wat in Cleggs geval betekent: praten in Christ Church over Wereldarmoededag, koffiedrinken met kerkgangers en zich laten interviewen door Britse media en het Chinese journaal. En omdat de LibDems zich presenteren als een jonge, nieuwe partij en gebaat zijn bij jonge, nieuwe kiezers moedigt Clegg, op het gazon van het parochiehuis, speciaal voor de gelegenheid uitgenodigde jongeren aan toch vooral te gaan stemmen.

Allemaal interessant natuurlijk en ik geneer me ook lichtelijk dat geen van die programmaonderdelen me iets kunnen schelen, maar een excuus zijn om in de nabijheid te geraken van de man die niet alleen het Britse, politieke systeem gaat openbreken en van de LibDems binnen drie weken de grootste partij gaat maken, maar die bovendien vloeiend Nederlands zou spreken. Ik heb dat laatste nog even gecheckt bij echtgenote Miriam, een vrouw die zo cool en zo mooi en zo slim is dat je weet dat ze nog nooit in haar leven een blonde moment
gehad heeft, en zij heeft de taalvaardigheid van Nick glimlachend bevestigd.

Kan zijn dat u liever wilt weten wat Clegg denkt te doen aan het begrotingstekort, Afghanistan of voorgevormde bikini's voor zevenjarigen. En of hij inderdaad, zoals de Conservatieven insinueren, alle eerstgeborenen gaat ontvoeren zodra hij aan de macht is. Jammer. Ik wil horen hoe Clegg, die er in levenden lijve beangstigend jongensachtig uitziet, klinkt in het Nederlands. Nagenoeg perfect, blijkt. Op een grammaticale aarzeling na, vloeiend en accentloos. Dankzij zijn Nederlandse moeder.

http://www.radio1.be/programmas/ochtend/opgang-nick-clegg