8 november 2010Halong Bay 5 oktober

Mist en regen. We delen de boot, een luxe jonk, met een smaakvol getatoeerde Brit die in de Foreign Office werkt en zijn vrouw. Verder zijn er een Taiwanese en haar Amerikaanse echtgenoot. De laatste bracht zijn werkend leven door als cultureel attache. Of het gouden oorringetje dateert van na zijn recentelijke pensionering of dat Amerikaanse diplomaten 'gezichtsjuwelen' is toegestaan, blijft de dwingende maar onbeantwoorde vraag.

Onze gids, Ang, verdient $ 20 per maand. Als je $ 200 verdient ga je in Vietnam belasting betalen. Het voorstellen van het personeel, de kapitein, kok, mecanicien, barbediende en keukenhulp blijkt tot het ritueel van praktische iedere maaltijd te horen. De kapitein houdt een toespraak in het Vietnamees. Ang vertaalt. Wij zeggen even vereerd met hen te zijn als zij met ons. Zij klappen, wij klappen, zij klappen. Het voelt als een jaarcongres van de Opperste Sovjet. Wij zullen later onze plicht doen met forse fooien.

Het gesprek tijdens het avonddiner: Geert Wilders en integratie in het algemeen. En niet op mijn verzoek. Ik had het liever gehad over de invloed van Johnny 'Pirates of the Caribbean' Depp op het sieradenbeleid van de Amerikaanse diplomatieke dienst.

6 oktober

Pas als we in een roeibootje naar een drijvend vissersdorp varen, ver van het lawaai van de generatoren van het moederschip, begint het zeeschap in te werken op het gemoed. Mystiek, majestueus, Middle-Earth-achtig.

'Het merkwaardige van deze vissers', zegt Ang, 'is dat ze honden en katten beschouwen als huisdieren'. (En niet als etenswaar).