11 juni 2009

Peter & Gordon


Even voorstellen. Gordon Brown kent u. En de man op de foto kent u nog vaag uit de tijd dat hij EUcommissaris was. Peter Mandelson. Of, om hem zijn volledige titel te geven: Baron Mandelson van Foy in het graafschap Herefordshire in het graafschap Durham, eerste secretaris van staat, minister van vernieuwing en ondernemerschap en lord president van de raad. Lord Mandelson voor zijn vrienden. En Mandy in de pers. Voor de goede orde, Mandelson heeft tien funkties en titels. En bijna evenzoveel salarissen. Een baan in het hogerhuis alleen al is, behalve een titel een vergoeding van 57.000 euro jaarlijks waard. Voor de duur van je leven. Volgens sommigen zou Mandelson ergens in zijn portefeulle ook nog 'staatssecretaris voor de ruimte' hebben zitten. Wij hebben alle sympathie voor de aliens die geen idee hebben wat hen te wachten staat.

De premier en de lord zijn de architecten van een nieuw, democratischer Groot Brittannie. Een initiatief dat gister opgestart is door premier Brown. Dezelfde Gordon Brown die twee jaar geleden de baan van zijn voorganger overnam zonder zich daarbij te laten afleiden door verkiezingen. (Toen de BBC president Moegabe een paar maanden geleden verweet het niet zo nauw te nemen met stembusresultaten, antwoordde de leider van Zimbabe dat hij tenminste de moeite van het organiseren van verkiezingen genomen had. 'In tegenstelling tot jullie regeringsleider').

Brown en Mandelson zullen samen de weg vrijmaken naar een eerlijker, transparanter samenleving. Natuurlijk peilde ik onmiddellijk de reaktie van De Britse Kiezer op dit blije nieuws. In ieder geval van de twee die bij mij in huis wonen. Ongeloofwaardig vond de oudste. Alsof Roodkapje aan de wolf de veiligste weg naar huis vraagt. Wat de ander vond wilt u niet weten.

Een brievenschrijver in de Times zei dat van een duo dat Peter & Gordon heet so wie so nooit iets goeds kon komen. Met het eerste stel Peter & Gordon, zangers uit de jaren zestig, was het ook slecht afgelopen. Zij schreven a world without love, I go to pieces en I don't want to see you again. Men is gewaarschuwd.