7 november 2010Hanoi 3 oktober.

Het plan was om een fiets te huren. Maar na een korte, heftige botsing met de werkelijkheid wordt dat idee geruisloos van het programma afgevoerd. Eigenlijk is het al heel mooi de overkant van de straat te halen.

Hanoi is wat je krijgt als je 3 en een kwart miljoen inwoners bij elkaar zet en je vergeet het openbaar vervoer. Zeker, er zijn oversteekplaatsen. En verkeerslichten. Maar voor de meeste brommers is stilstaan voor een rood licht niet meer dan een life style choice. Nooit teruglopen bij het oversteken, had iemand gezegd. Want een stap achteruit, daar wordt niet op geanticipeerd. Is er een betere metafoor voor Vietnam? Immer voorwaarts, met een hand op de vierde versnelling en de ander op de claxon.

De rustigste hotelkamer heeft geen ramen. Geen probleem.

4 oktober

Hanoi bestaat duizend jaar. Vader des Vaderlands Ho Tsji Minh zal de festiviteiten niet meemaken. Het mausoleum waar zijn lijk ligt opgebaard is dicht. Hij Die Verlicht is op vakantie in Moskou voor de jaarlijkse onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Het onderkomen van de man onder wiens leiding 'een derderangs boerenland' (Henry Kissinger) het won van de Amerikaanse supermacht, is de best bezochte attractie van het land. Tientallen jongens in witte pakken oefenen voor de feestelijke parades van volgende week voor Thanh Long, Stad van de Opstijgende Draak.

Vietnam News meldt de arrestatie van een 53-jarige voor 'terroristische aktiviteiten'. De verdachte had 28 artikelen geschreven tegen het regime. Nauwelijks Al Qaida, dus, maar dit is een eenpartijstaat. En eentje die het Chinese voorbeeld volgt van een geliberaliseerde economie zonder politieke vrijheid.