26 april 2010

Vrouwen-van

En de winnares is Miriam Gonzalez. Echtgenote (Spaanse) van Nick Clegg, de leider van de Liberaal Democraten. Hij is de man-van-het-moment. Zij is, vond de Daily Mail, 'onze ideale vrouw'. Mevrouw Gonzalez ging traag van start. Het zag er zelfs lang naar uit dat ze met brons naar huis zou gaan. Sarah Brown was de koploper. Zij had het, als de menselijke kant van Gordon, het zwaarst. Nog maar enkele dagen in de verkiezingscampagne werd Sarah ingehaald door Samantha Cameron, ook wel Sam Cam, of in overtreffende trap Glam (van glamorous) Sam Cam. Niet omdat Sam Cam toevallig een aristocrate is met een enkeltatoeage en een adres in een spannende stadswijk, maar omdat ze het bestond zwanger te zijn. Een nul dus voor Sam Cam. Omdat haar man de partijleider, binnenkort zijn eigen baby heeft om te kussen

Ik moest er vanochtend weer aan denken. Toen ik de commentaren las over de rode schoenen van mevrouw Brown, de lingeriezaak waar mevrouw Gonzalez/Clegg inkopen gedaan had en de nogal gewone regenjas die mevrouw Cameron gedragen had naar een bruiloft. Denis Thatcher heeft nooit geweten hoe makkelijk hij het had. Hij kon zich uitleven op de golfbaan, er politiek niet-correcte meningen op na houden en zich tussendoor in alle rust bezatten, terwijl Margaret gewoon doordraaide.

De huidige vrouw-van staat permanent in de schijnwerpers. Een foute handtas en haar man kan het Britse premierschap wel vergeten. Ze is niet alleen een beter gefohnde versie van de echtgenotes uit de vorige eeuw; ze is ook jonger, heeft een interessante carriere, favoriete goede doelen en accesoires die ergens voor staan. Eisen waar alle drie de vrouwen-van aan voldoen. Waarom Miriam Gonzalez/Clegg officieel de ideale vrouw is van Middle England, is omdat ze is blijven werken en dus geen campagne voert voor haar echtgenoot en weigert dommig te grijnzen voor de camera omdat ze niet 'mierzoet wil overkomen'. Dat ze haar eigen achternaam heeft gehouden (tamelijk radicaal in Engeland) en haar Spaanse paspoort, werden juist gezien als pluspunten.

Ze schijnt ook fabelachtig slim te zijn. Wat natuurlijk het enige is wat ik wilde weten toen ik haar het weekeinde zag tijdens een campagnebijeenkomst. Maar ik werd afgeleid door haar witte T-shirt, zwarte jasje, donkergrijze broek en versgelakte nagels in zwarte lakschoenen. Met sleehakken.