17 juni 2009

Naakte waarheid


Genoeg! Kan het eindelijk eens afgelopen zijn met al die kalenders vol blote Britten? Toen de Engelse Vereniging voor Huisvrouwen, afdeling Rylestone, ergens in de jaren negentig besloot bloot te poseren voor strategisch geplaatst keukengerei, was daar nog wel wat voor te zeggen. De foto's waren voor een kalender die geld moest opbrengen voor een goed doel. Een van de vrouwen van de Vereniging was, als ik me goed herinner, overleden aan borstkanker. De kalender bacht duizenden op voor kankerbestrijdingsorganisaties.

Sindsdien is het hek van de dam. Geen goed doel of iemand moet ervoor uit de kleren. Blaasorkesten, brandweermannen, rugbyspelers, voorstanders van de vossenjacht: ze zijn allemaal op kaarten, posters of kalenders te vinden. Deze week stonden de Britse kranten vol met foto's van de actrice Greta Scacchi. Naakt, natuurlijk, op een hele grote, organisch grootgebrachte kabeljauw na. De boodschap was of we allemaal minder vis wilden eten. Gister was het de vroegere weerman van de BBC. Michael Fish, die met kleren aan een nauwelijks appetijtelijke visie is, zat in een schuimbad zonnepanelen aan te prijzen. Tegelijkertijd fietsten duizenden mee met de World Naked Bike Ride en lanceerden blote studenten van Oxford hun kalender. Bloot of niet bloot, wie zit er in juni op een kalender te wachten?

Aan de oppervlakte doen de Britten het graag voorkomen gehecht te zijn aan goede manieren en wollen vesten, maar ergens in de nationale psyche rust een diepe behoefte alles uit te trekken. En het liefst zo publiek mogelijk. Thuis blijft een en ander bedekt, maar is het op straat boven de achttien graden, dan gaan meteen de T-shirts uit. En na een emmertje Sunset cocktails (met rietjes) de rest.

Er was commentaar, las ik in een Nederlandse krant, op de pas onthulde advertentie van David Beckham. De voetballer hangt, enkele meters hoog, op een poster in Regent Street. Hij draagt een 'goed passende' onderbroek van Armani en een dik stuk touw. In mijn deel van de wereld heet dat netjes gekleed.