Hoe komt het toch dat de nuchtere Briten zich zo laten meeslepen met de geboorte van een prins, wilde de Gazet van Antwerpen gister van mij weten. En kon ik die hysterie verklaren. Hè, hysterie? Laat ik daar nou niks van gemerkt hebben. Nergens in mijn Londense wijk hangen vlaggen uit, nergens slingers of balonnen. Misschien dat het elders in het land anders is? Tijd voor een belronde met een paar Britse vrienden. Hoe reageerde hun vaderlandse gemoed op de geboorte van Baby Cambridge? De meeste antwoorden beperkten zich tot twee woorden. ‘Who cares?’ OK, drie. ‘Who fucking cares?’. Ik ben de eerste toe te geven dat mijn vrienden, overduidelijk behorend tot het licht geïrriteerde, liever dan het hysterische volksdeel, misschien niet representatief zijn. Maar een Nederlandse vriend, op vakantie in West-Engeland, weet niet eens dat er een prins is! En de vriend ligt toch echt, zweert hij, in een tent in Devon en niet in Bora Bora onder een steen. ‘Je merkt er hier gewoon niks van’.
De enige plek waar sprake was van ‘wereldwijde opwinding’, was op de stoep tegenover de kraamafdeling van het St Mary’s ziekenhuis. En dan vooral bij de sectie Amerikaanse media. In de Verenigde Staten zijn ze geobsedeerd met de Britse royals. Beter: de royals. Want wat de Amerikanen betreft is er maar een monarchie. Een lange stamboom, absurde tradities, een toekomstige koning en een fotogenieke prinses Kate; de Windsors zijn beter dan Hollywood. Beter zelfs dan Downton Abbey, waar ze in de VS aan verslingerd zijn. De Amerikanen zetten de toon. En waar de Amerikaanse media leidden, konden de Britten niet achterblijven. Bovendien was de BBC zwaar bekritiseerd voor de manier waarop ze vorig jaar het 60-jarig jubileum van de Britse majesteit verslagen had (te timide, niet serieus genoeg), dus nog meer reden flink uit te pakken.
En zo kon het gebeuren dat Britse zenders kamerbreed, dagenlang alleen maar babynieuws uitzonden. Zonder dat er een baby was. Of nieuws. ‘Straks, na het nieuws, meer geen nieuws’, zei een verslaggever. Maar de toon was gezet. De Britten ‘hielden hun adem in’, ‘konden niet wachten op’ en waren ‘in staat van grote opwinding’. Ik heb de kijkcijfers gezien. Net nadat Kate bevallen was, keken er bijna drie miljoen meer Britten naar de eindeloze soapserie Coronation Street, dan naar de samenvattingen van de journaals. De BBC had woensdagochtend 380 klachten binnen van kijkers die de verslaggeving teveel en overdreven gevonden hadden. Waaronder de 88-jarige nicht van de Britse majesteit, Margaret Rhodes. Gevraagd hoe spannend ze het vond, zei ze: ‘niet bijzonder. Er worden miljoenen babies geboren’.
De media hadden het kunnen weten. De kijkers werden gevraagd via twitter en emails toch vooral te reageren op de uitzendingen. Om, toen ze daaraan gehoor gaven, genegeerd te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten