12 juni 2013

koningin Camilla

Je gaat drie weken op vakantie en bij terugkeer voel je al meteen dat er iets veranderd is. Engeland ligt er anders bij. Hoe, dat laat zich lastig definiĆ«ren, maar het is niet meer hetzelfde land. En dan, nog voordat je stinkende kleren (de vakantie was een kampeersafari in een overwegend waterloze regio) door hun eerste wascyclus heen zijn, weet je wat er in jouw afwezigheid gebeurd is. Camilla, landelijke haatfiguur sinds de jaren negentig, door onderdanen eens met broodjes bekogeld op het parkeerterrein van haar plaatselijke supermarkt, is opeens een National Treasure. De landelijke schandpaal, de rottweiler, de wicked witch of Wiltshire, is nu 'een grote aanwinst voor de koninklijke familie'.  Hoe kon dat zo gebeuren?

Toen Camilla nog Parker Bowles heette was ze de lont onder Het Sprookjeshuwelijk. Vanwege haar affaire met prins Charles, was Camilla de schuld van Diana's ongelukkige leven en van haar tragische dood. Camilla kon nooit koningin worden. Ze zou altijd gehaat, of als het meezat impopulair blijven.

Dat Charles voor haar viel was te begrijpen. Camilla was alles was wat de neurotische Diana niet was; stabiel, nuchter, slordig en relaxed. Ze was een paardrijdend plattelandstype met een stem die een labrador van drie graafschappen verder kon terug roepen. 'Ze kan zo van een paard af springen en een avondjurk aantrekken zonder eerst in bad geweest te zijn', zei eens een vriendin.

Dat is nu wel anders. Camilla glanst en schittert voor de camera's terwijl de pers superlatieven tekort komt voor het beschrijven van haar huid, haar en hoed.  Camilla is de 'dazzling Duchess'. Niet dat de rehabilitatie vanzelf ging. Er was een leger PRadjudanten en kappers mee gemoeid, yoga- en pilateslessen en stijladviseurs. Maar Camilla kan nu, als een echte royal, een tiara dragen zonder dat meute en media in opstand komen.

Wat nooit zou gebeuren is geschied. Diana is zo goed als vergeten. Niets in Londen herinnert meer aan haar, een gigantisch voetbad in Hyde Park, de 'Diana Herdenkingsvijver' uitgezonderd. Als Charles koning wordt, wordt Camilla koningin. Volgens sommigen is ze dat al. Vorige maand in Parijs, tijdens haar eerste solotoernee in het buitenland, liet een Franse ambtenaar weten erg onder de indruk te zijn 'van de Britse majesteit'.

Geen opmerkingen: