Werkdruk voorkwam dat dat een serieuze optie werd. Maar het voorkwam niet dat de notie van een boek ergens in het onderbewustzijn bleef hangen. Ik merkte dat als ik door Londen liep ik buurten testte op hun levensvatbaarheid als wandelroute. Een Nederlandse vriendin, tevens toeristengids, vertelde wel eens over de onevenredig grote belangstelling van niet-Britten voor de plekken waar Diana gewoond, geshopt, gegeten en uitgehuild had. 'Het enige wat ze willen zien is Diana's Londen'. Dat zette pas echt aan het denken.
Kensington is een wijk die ik redelijk goed ken. Als ik praktisch blindelings Diana's Londen kon uitstippelen en die route kon koppelen aan mijn ervaringen met de Dynastie van Di, dan moest dat ook te doen zijn met Westminster (Politiek Londen), Notting Hill (Chic en shabby Londen), De City (Financieel Londen) en nog wat. Hoeveel? 'Schrijf maar lekker uit', zei de uitgever. En hou het persoonlijk, verhalend, informeel.
Eind 2006 had ik afscheid genomen van de NOS. En van 65% van mijn werkzaamheden en inkomsten. Een verzoek van uitgeverij Atlas voor een boek zou geen geld opleveren (daar moet je vanuit gaan) maar me wel van de straat houden.
Er zijn correspondenten die zich verheugen op zo'n kans. Zij zijn vaak gezegend met een temperament dat zich leent voor langdurende klussen van beschouwende aard. Vanwege een chronisch gebrek aan geduld en de concentratie van een bananevlieg hoor ik pertinent niet in die categorie. Om pakweg 70.000 woorden te kunnen wijden aan een onderwerp, moet ik er diepe affiniteit mee hebben. Londen voldeed aan die voorwaarde. Ik erger me er dagelijks, maar houd ook erg van die stad. Bovendien had ik schoenendozen vol notitieboekjes bewaard over een periode van bijna dertig jaar. 'In Londen' zou zichzelf schrijven. Wat het ook deed. Min of meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten