1 maart 2012

Als prins Friso Prince Freddy geheten had

Zou prins Friso in Engeland geboren zijn, dan is de kans groot dat foto's van hem, gelegen in een ziekenhuisbed in Innsbruck, weken geleden al in een of andere Britse tabloid gepubliceerd zouden zijn. Ongetwijfeld onder de lawaaiierige kop World Exclusive. Een fotograaf van de krant zou die prestatie geleverd hebben met behulp van een cheque, een vals identiteitsbewijs en geleende verpleegkundige-uitrusting. Vergelijkbaar met verslaggever Mazher 'the fake sheikh' Mahmood, die jarenlang met verborgen microfoons en camera's gebouwen binnendrong waar hij niet in mocht, ter meerdere erie en glorie van de inmiddels overleden News of the World. En van Het Nationaal Belang, natuurlijk. Hij zou er daarna in zijn memoires over schrijven in een stijl die sterk deed denken aan die van Ian Fleming.

Pogingen van de majesteit om af en toe met haar schoondochter een geheime ziekenhuisuitgang te nemen zouden niet gewerkt hebben. Iedere keer weer zou blijken dat agenten paparazzi getipt hadden over aankomst- en vertrektijd van de bezoekende royals. Een beetje zoals agenten van de Met, het Londens politiekorps, journalisten inseinden over wanneer welke Bekende Britten waar te vinden waren. En die dat overigens niet voor niets deden. Er heerste bij de Sun, hoorde de rechter die in Londen het onderzoek leidt naar politiecoruptie deze week, 'een cultuur van illegale betalingen' in ruil voor informatie. Trouwens, ambtenaren in 'alle' overheidsfunkties, leger, gezondheidszorg, regering zouden op de loonlijst van de Sun staan. En daar zou geen smeekbede om privacy tegenop gewassen zijn.

Communicatie tussen de familieleden van Prince Freddy zou lastig geweest zijn. Britse schandaalkranten betaalden tonnen aan particuliere detectives voor het hacken in voice mails van tenminste 6000 burgers. Ook koninklijke. Vraag maar aan de prinsen William en Harry.

Maar het meest opzienbarend zou misschien wel het interview geweest zijn met de moeder van de echtgenote van Prince Freddy. Zij zou, na veel telefoontjes, pleidooien en pesterijen door de knieen gegaan zijn en tegen een verslaggever gepraat hebben over de gemoedstoestand van haar dochter. Waarbij de krant haar wist te ontfutselen dat ze zelf tobde met depressies en jaren geleden geprobeerd had zelfmoord te plegen. En zo zou iets wat alleen in hele kleine kring bekend was, op straat komen liggen. Precies wat de moeder van zangeres Charlotte Church overkwam.

Ander land, andere tijden en gelukkig voor de Oranjes, andere pers.